Brygging på Tautra

Fredag 12. til lørdag 13. november dro vi til Klostergården Håndbryggeri på Tautra for å brygge 200 liter Wit Jul sammen med Jørn G. Anderssen. Dette var en del av premien etter at vi vant NM i juleøl, og ølet kommer for salg på Klostergården når det er ferdig.

Vi hadde en fantastisk fin helg, og det var utrolig festlig å få være med på en litt større bryggeprosess enn vi er vant til.

Alt i alt var bryggingen vellykket, og resultatet blir klart litt nærmere jul. Jørn snakket om å kanskje ha lansering av juleølet den 11. desember, så da er det bare å ta turen!

Klostergården ligger vakkert til like ved en gammel klosterruin på Tautra, og her er det både restaurant, overnatting og bryggeri.

Lørdag morgen startet vi med å veie malt — totalt litt over 47 kg (pluss noen få kilo sukker).

Litt mer effektiv enn en Corona-kvern.

Her er vidunderet: en 200 liters Speidel Braumeister. Det Episke Bryggeri gikk umiddelbart inn i sparemodus når vi så den. 20-literen blir litt puslete i forhold.

Det ble tid til noen smaksprøver fra kjølerommet til Jørn under bryggingen. Her har vi fått smake på en veldig god trippel, senere prøvde vi en utmerket imperial stout.

Her er alt krydderet som skal i: Tilsammen 560 gram (!) søtt og bittert appelsinskall, nellik, stjerneanis, kanelstenger og koriander.

Jørn løfter på lokket under siste meskesteg

Skylling. Renner det fortsatt?

På 200-literen er det ikke bare å bære ut maltrøret og dumpe mesken i søpla.

Koking

Slik så det ut i bunnen av Speidelen når vi endelig hadde fått tømt den. Vi fant etterhvert ut at pumpa ikke er spesielt glad i kanelstenger, og innsuget ble temmelig tett.

5 tanker om “Brygging på Tautra

  1. Ohoi, og takk for sist!

    Fin liten reportasje dette!

    Er det greit om vi linker til denne siden fra Klostergårdens facebookside, evt. hjemmeside?

    Ellers har helgas Wit Jul kommet seg godt under 1.040 og gjærer fortsatt friskt.
    Og speidelen er nå i fin form etter enda litt mer kanelfiske på mandag formiddag :)

  2. Hva med «hår i suppa»?
    I næringsmiddelindustrien ellers er det krav om kvite frakker og hår under hatter…
    Ellers er dere veldig flinke

  3. Tilbaketråkk: Wit Jul | Det Episke Bryggeri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *