Prosjekt Pils

Det er mange ølsnobber som har et noe anstrengt forhold til pils. Og når man tenker på hvor mye kjedelig pils det finnes så er det kanskje ikke så rart? Men pils kan være godt! Den originale pilsen for eksemel, Pilsner Urquell, er kraftig humlet, og smaker mye mer enn det man pleier få når man skal ha «en øll!» på puben.

Og det er noe sånt vi ville lage da. Tsjekkisk pils, masse smak. Etter nøye beregninger ble det 94% Pilsnermalt, 6% Viennamalt og enorme mengder Saaz vil ville bruke. Og da var det klart for nok en herlig bryggesøndag!

5,3 kg malt kvernes for hånd.

Så er det å sette opp utstyret. Nål og tråd må frem for å feste filterduken til rista.

Filled in malt? Start.

Så er det å finne på noe å gjøre mens man venter på meskinga. Ragnhild kapra dataen til Arne Martin for å spille Super Mario 3.

Fredrik spiste kakerester etter bursdagsfest på fredag.

Noen oppgaver er det alltid de samme folka som gjør. Arne Martin og Sigurd kaster malt.

Så var det å skylle, sett i gang koking, pøs på med humle!

Ble det nok humle, tro? Ser sånn ut på fargen!

Vi pleier spise kylling i en eller annen form når vi brygger. Vi pleier også å ha litt dårlig timing på matlaginga i forhold til hva som skjer med bryggeprosessen. Men godt blir det! Denne gangen ble det kylling med tomatsaus, fetaost, oliven og fløte. Og så masse ost, da!

Og så må vi spille litt spill. Det er gjerne fler enn oss 4 «medeiere» som kommer på bryggesøndagene. De hjelper til litt, spiller spill, hører på Mike Oldfield… Kjempekoselig!

Et kvarter før kokinga var omme putta vi oppi Irish Moss, som klarner ølen. Og så var det plutselig tid for kjøling. Vi prøvde oss for første gang med å kjøre whirlpool for å få samla all humla og grums for å få et klarere øl, men det var ikke helt vellykka. Så da prøvde vi å sile under tømminga i steden for, med tesil. Noe som også var litt mindre enn vellykka. Ja ja.

Lagerøl skal helst gjære på 10 grader, noe vi mente det var i kjelleren. Den teorien holdt dårlig! 5 grader, og ingen tegn til at gjæringa skulle starte. Hva gjør man så? Vi pakka inn gjæringsdunken med pledd, men det holdt ikke i lengden. Vi satte dunken på stua i håp om at gjæringa skulle starte, og når den gjorde det så bar det ned i kjelleren igjen. Men neida, kaldere ble det i kjelleren, 2,5 grader og synkende! Det var da vi bestemte oss for å lide litt for håndtverket, og satte ølen på soverommet med åpent vindu. Og der ble det helt passe kaldt for ølen, og friskt å stå opp om morgenen for oss.

Og alle var enige om at det hadde vært en fin bryggedag. Håper pilsen blir god.

2 tanker om “Prosjekt Pils

    • For å gjøre en lang historie kort, så ble den både bra og dårlig :-) Vi hadde halvparten på et ni-liters corneliusfat, og resten på flasker, og jeg tror vi klarte å få en liten infeksjon på flaskene. Pilsen fra fat ble utrolig god, veldig klar og frisk og med nydelig saaz-aroma, mens flaskeversjonen har litt «kjemiske» bismaker som ikke har forsvunnet helt enda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *