Mandag

Fredrik tapper pilsMandag var på mange måter en merkedag for Det Episke Bryggeri. Dette var siste bryggedag før jul, hvor vi brygget og koste oss og feiret at folk endelig var ferdige med eksamener, innleveringer og andre skoleting før jul (de av oss som er i arbeid feiret at det snart er jul).

Vi var stort sett den faste gjengen: Meg og Veronica, Ragnhild, Fredrik og Sigurd. I tillegg kom en kompis av Fredrik (aktiv brygger i Trondheim Akademiske Ølbryggerlaug) innom for å se på Speidelen og spandere 9% IPA.

#10

Vi brygget batch #10 på Speidelen, som ble en Imperial India Black/Dark Ale til Haandbryggeriets konkurranse. Dette er den sterkeste ølen vi noensinne har laget, og vi var helt på grensa (sannsynligvis til og med over grensa) for hvor mye malt det er fornuftig å putte i Speidelen. Pumpa sleit litt, og vi fikk dermed litt lavere utbytte enn planlagt, men vi korrigerte med litt spraymalt for å få OG opp på 1.083.

Ølen ble brygget med latterlige mengder festlig malt for å få den nesten svart, men ikke for brent. I tillegg brukte vi bøttevis med Colombus, Ahtanum og Nelson Sauvin for en IBU på rundt 100, og den skal tørrhumles med Ahtanum når den er ferdig gjæret. Vørteren smakte (såklart) veldig bittert, men hadde også en veldig fin lakris-aktig ristet-smak fra Carafa-malten. Nå står ølen til gjæring på 18 grader i det nylig installerte kjøleskapet i kjelleren, hvor temperaturen reguleres ved hjelp av en finurlig termostat fra Kina og en frostvakt fra Clas Ohlson.

Fat

I tillegg til bryggingen satte vi også våre første øl på fat. Vi fikk et ni-liters corneliusfat som en del av premien på NM i juleøl, og har i ettertid kjøpt et ekstra fat på 19 liter samt CO2-tank, regulator og slanger og er nå klare for fatølproduksjon. Vi tappet pilsen fra forrige brygging på det lille fatet, og fylte det store fatet med IPA-en vi brygget når vi hadde Adresseavisen på besøk. (Vi har forresten hatt Adresseavisen på besøk, de skrev fire sider om oss i helgebilaget!) IPA-fatet fikk også en stor pose med Centennial og Cascade til tørrhumling.

Første fating ble en knallsuksess. Vi måtte såklart smake på pilsen så fort den var klar (et par timer etter den var på fatet), bildet viser Fredrik tappe det første glasset. Pilsen ble supergod; tørr og fin, med masse smak av både malt og humle (vi brukte 200 gram saaz!), og ganske bitter. Med 6% alkohol ble den litt sterkere enn planlagt, men god ble den!

Alt i alt var bryggedagen absolutt vellykket, og vi ser fram til å komme tilbake til Trondheim og smake på ølene både på fat og dunk etter juleferien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *