Langt tilbake i tid, ja helt tilbake til 2010, hadde Det Episke Bryggeri sin første og største suksess. På sommeren kjøpe vi oss en Speidel Braumeister, og med vårt sjette brygg på dette underbryggverket greide vi å snike oss til en overlegen seier i NM i juleøl.
Vi var veldig usikre på denne oppskriften og dette ølet. Senest noen dager før NM ble avholdt på Tautra (for første gang) satt vi og delte en flaske og ante ikke hvordan vi skulle beskrive den, så tett oppi det som vi var hadde vi problemer med å i det hele tatt si om ølet var godt eller ikke.
Men godt var det tydeligvis! Ølet ble brygget i større skala på Klostergården ikke så lenge etter NM, og har senere vært brygget et utall ganger av hjemmebryggere fra hele Norge – mine estimater at dette er en av de aller mest kopierte oppskriftene fra en Norbrygg-konkurranse.
Utgangspunktet for Wit Jul var en fiks idé jeg fikk for meg en dag. «Tyskerne brygger weizenbock,» tenkte jeg, «hvorfor brygger ikke belgierne wit-bock?» Derfra var ikke veien veldig lang. Oppskriften er basert på en witbier, men mørkere og sterkere (og med litt kandisukker, for det er noe de bruker i Belgia, er det ikke?), og i tillegg til de vanlige krydderne som brukes i wit (koriander og appelsinskall) kjørte vi på med alt mulig av julekrydder.
Oppskriften kan beskues herunder.
Generell informasjon |
OG |
1.062 |
FG |
1.012 |
IBU (Tinseth) |
28 |
Farge (EBC) |
49 |
Vørtermengde |
26 l |
Sluttvolum |
23 l |
Gjærbare ingredienser |
Mengde |
Pale malt |
2500 g |
Hvetemalt |
2000 g |
Medium krystallmalt |
1000 g |
Hveteflak |
1000 g |
Sjokolademalt |
175 g |
Kandisukker |
400 g |
Humle |
Mengde |
Koketid |
Amarillo 9,1% |
25 g |
70 min |
Amarillo 9,1% |
25 g |
10 min |
Amarillo 9,1% |
30 g |
1 min |
Andre tilsetninger |
Mengde |
Koketid |
Appelsinskall (fersk) |
20 g |
1 min |
Appelsinskall (tørket) |
5 g |
1 min |
Korianderfrø |
20 g |
1 min |
Nellikspiker |
15 g |
1 min |
Kanelstang |
15 g |
1 min |
Stjerneanis |
5 g |
1 min |
Mesking |
Innmesk 52° |
|
63° |
90 min |
Utmesk 78° |
10 min |
Gjæring |
18-20°, ca 2-3 uker |
Hei
Lurer på om man beholder krydderiene og humleposene i gjæringskaret eller om man tar de ut etter nedkjøling.